Hett efterlängtad lista - bästa sjöodjuren!

Det har visserligen gått ett par veckor sedan Öster om Eterns avsnitt om havet men lyssnartrycket har nu växt sig så starkt att vi inte längre kan undanhålla topplistan från programmet, nämligen topp fem bästa havsmonstren!

1.) Jättebläckfisken



Det i särklass läskigaste och obehagligaste vidundret i havsdjupen, jättebläckfisken (Architeuthis dux)  kan bli upp till 18 m lång och ha 10-15 m långa armar. Man trodde länge att de bara förekom i skrönor och djurets existens blev inte vetenskapligt erkänt förrän i slutet av 1800-talet när man började stöta på döda exemplar som spolats upp på land. Jättebläckfisken lever på mycket djupa vatten, är en aktiv jägare kan kapa av en stålkabel med sin mun. Forskare menar att det är troligt att betydligt större jättebläckfiskar än de man hittills stött på finns där nere i havsdjupen. Huga!



2.) Sillkungen



Sillkungen (Regalecus glesne) är världens längsta benfisk och kan bli upp till 11 m. Den förekommer i alla oceaner men är extremt sällsynt då den lever på mycket djupa vatten ner till 1000 m. Den rör sig dock ofta upp mot ytan när den ska dö. Sillkungen har fått sitt namn efter de långa spröt, egentligen ryggfenans främsta fenstrålar, på huvudet som bildar en stor krona. Ett dött exemplar hittades av en fiskare i Bohuslän senast nu i våras men det var första gången djuret påträffades i Sverige sedan 1879. Här kan du se hemskheten på film.



3.) Monstret från "Deep Rising"



Den här krabaten stöter vi på i monsteractionrullen "Deep Rising" från 1998. Ett helt galet stort havsvidunder ger sig på en en lika helt galet stor lyxkryssare i Stilla havet och börjar käka upp alla passagerare genom att skicka sina otaiga tentakler genom alla möjliga rör och ventilationskanaler. Efter att ha sugit ut allt det göttaste ur människorna spottar monstret ut kletiga skelett som samlas i försalongen på skeppet. Ett gäng juveltjuvar lyckas ge monstret på moppe sen men det är en annan historia. Själva förklaringen då? Jo, monstret är i själva verket en djuphavsvarelse som normalt sett inte är större än en tennisboll men efter att ha rört sig till det oerhört mycket lägre trycket vid ytan har den växt sig lika stor som en finlandsfärja istället för att explodera, vilket skulle ha hänt i verkligheten. En bedrift som platsar på listan!



4.) Ursula




Ursula från Disney's "Den lilla sjöjungfrun" är inte bara ett riktigt monster med bläckfisktentakler och call-girl make-up, hon är dessutom ond! Monsterkropp plus uppriktig illvilja är lika med listplats!



5.) Loch Ness-odjuret



Ingen lista om sjöodjur kan ha självrespekt utan att ta upp det kändaste av dem alla; Loch Ness-odjuret Nessie. Vidare ordande är överflödigt.



Vi hörs i Etern (Öster om)!

/Pelle




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0